Inloggen
home > columns > we helpen

We Helpen

februari 2016

 

Beste Verdiwel collega’s,
Onderstaande briefwisseling tussen mij en de gemeentesecretaris verscheen deze week op het intranet van de gemeente Alphen aan den Rijn. Een leuk voorbeeld van onze nauwe samenwerking met de gemeente. Groeten, Else Leih.

 

Beste Pieter,
Mijn vriendin Melanie kreeg op haar 45e een hersenbloeding. Van de ene op de andere dag veranderde zij van een actieve sportieve meid met een eigen bedrijf in een ‘patiënt met niet-aangeboren hersenletsel’. Of NAH, zoals wij professionals dat noemen. Zij is eenzijdig verlamd, heeft extra zorg aan huis en kan niet meer werken. Heel confronterend als een leeftijdsgenoot dat overkomt. Heb jij ook zulke verhalen in je omgeving Pieter? Hoe gaat het met je ouders, buren, vrienden?

Net als de gemeente geloof ik in de participatiesamenleving. De visie dat we weer meer zelf moeten doen en het niet alleen aan de overheid of professionals over moeten laten, daar sta ik achter. Zorgen dat mensen bij elkaar betrokken zijn, is vanuit een welzijnsblik goed. Maar het zal je maar gebeuren. En wat als je dan geen sociale contacten hebt of geen hulp durft te vragen? Wij willen mensen toch niet in de steek laten?

Coen van der Steeg kreeg NAH door een autoongeluk. Jonge vent, ICT-er, twee kleine kinderen, en al snel een overbelaste vrouw. Hulp vragen bleek moeilijk. Vanuit dat machteloze gevoel bedacht hij het platform wehelpen.nl. Via WeHelpen kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website zorgen voor een ander. Heel makkelijk, je regelt het met elkaar.

De gemeente is via Tom in de buurt lid geworden van WeHelpen en dat vind ik geweldig.

Nu daag ik jou en alle collega’s van de gemeente uit mee te doen! Word allemaal ambassadeur van WeHelpen. Draag de boodschap uit bij alle inwoners en geef het goede voorbeeld. Meld je vandaag via de website aan als hulpaanbieder. Het hoeft echt niet veel tijd te kosten en iedereen kan iets.
Wat ga jij doen, Pieter?

Groeten van Else Leih, Participe, partner in Tom in de buurt en partner in BOOST

 

Beste Else,
Dank voor jouw mooie blog. Je daagt mij en mijn collega’s uit. Heel goed! In het college waren we onder de indruk van het verhaal van Coen van der Steeg en zijn mooie ‘We Helpen’-initiatief.

En  ja, ook ik heb dat soort verhalen in mijn omgeving. Heel direct bij ons in de organisatie. Vandaag nog, kwam ik Angelique tegen, die de zorg voor haar zieke dochter weer wil combineren met haar werk. Maar ook thuis heb ik, toen mijn vrouw tegen een ernstige burn-out aanliep, ervaren hoe kwetsbaar het leven is en hoe belangrijk het is dat je beroep kunt doen op je directe omgeving.

Het valt me op dat veel medewerkers in onze organisatie werk en zorg combineren. Zorg voor zieke ouders, een ziek kind of iemand in de omgeving. De ondernemingsraad heeft het onderwerp bij ons in de organisatie geagendeerd en we besteden er nu meer aandacht aan. Als je bij ons binnenkomt zie je dat we daarvoor zelfs een officiële erkenning hebben gekregen van de Stichting Werk & Mantelzorg.

Ik heb je verteld dat ik ambassadeur wil worden van WeHelpen en het in onze organisatie volop onder de aandacht ga brengen. Ik weet zeker dat veel collega’s iemand in hun omgeving helpen of willen helpen, het barst hier van het talent. Collega’s kunnen zich aanmelden via de website WeHelpen.nl.

En ik, ik voeg meteen de daad bij het woord en ga zondag koffiedrinken bij mijn dementerende buurvrouw, of eigenlijk bij haar man, die steeds verder vereenzaamt.

Hartelijke groet, Pieter Jeroense