Inloggen
home > boekbesprekingen > internet of things-strategie in vijf stappen

Internet of Things-strategie in vijf stappen

september 2017

 

Misschien heb je het niet in de gaten, maar er voltrekt zich een Internet of Things-revolutie. Kunnen  organisaties voor sociaal werk daar ook van profiteren? Volgens Gilles Robichon en Robert Heerekop kunnen alle bestuurders en managers daar hun voordeel bij doen. In hun boek “Aan de slag met Internet of Things” benadrukken zij dat je niet vanuit jouw idee van mogelijkheden, maar vanuit je wensen en ambities moet nadenken over wat ‘slimme apparaten’ jou te bieden hebben. Zij leggen uit hoe je in vijf stappen een Internet of Things (IoT)-strategie kunt ontwikkelen.

 

Als voorbeelden van IoT noemen de auteurs onder andere huizen die jouw berichten als er een lekkage is, verkoopautomaten die doorgeven als ze moeten worden bijgevuld, vuilnisbakken die laten weten dat ze geleegd moeten worden en rompertjes die waarschuwen als er iets niet goed is met de ademhaling van je baby.  Maar ook rattenkooien die de ongediertebestrijding melden als er een rat in de val zit en auto’s die automatisch hulpdiensten waarschuwen bij ongevallen.

Als lezer kun je je na lezing van de voorbeelden niet meteen voorstellen hoe organisaties voor sociaal werk – zoals IoT belooft – ‘de efficiency van hun processen kunnen verbeteren en aanvullende diensten aan de markt’ kunnen aanbieden. Maar het is ook leuk dat de auteurs de lezers stimuleren om daar aan de hand van het vijf stappenplan – ofwel de connected-object analyse – mee aan de slag te gaan. Een interessante suggestie in dit verband is de connected teddybeer. ‘Laten we veronderstellen dat deze SmartBear kan praten, luisteren, zien, ruiken of voelen. Kortom, hij is een klein mensje. Doe geen moeite je af te vragen of dit wel of niet technisch haalbaar is.’ De auteurs komen met dit voorbeeld ‘om een beeld te schetsen van de extra voordelen en voordeelhebbers die voortkomen uit de informatie-uitwisseling’. Zo’n beer kun je gebruiken om kinderen of ouderen genegenheid te tonen, op te vrolijken of informatie te geven of alarm uit te sturen in situaties van gevaar. In sommige verpleeghuizen zijn robots al vertrouwde fenomenen. We lezen dan ook over de ‘robiot’: een combinatie van robot en IoT.


Eerste stap van het vijfstappenplan is dat we de voordelen van IoT onder ogen zien.
Stap 2 heeft betrekking op de business impact van IoT. Daarvoor maken de auteurs gebruik van het Business Model Canvas. Daarmee kan men onder meer in kaart brengen welke voordelen connected objects opleveren, hoe je daar geld mee kunt verdienen en hoe de kostenstructuur en klantsegmenten  eruit zien.  De auteurs lichten dit alles toe met het voorbeeld van de SmartBear: ‘De SmartBear opent de deur naar nieuwe klantsegmenten. Behalve aan kinderen en gezinnen kunnen producten en diensten nu ook aan scholen, ziekenhuizen of zelfs aan overheidsinstellingen worden verkocht.’
Stap 3 behelst beveiliging en regelgeving rond IoT. Momenteel bestaan er nog geen duidelijke wetgeving of richtlijnen voor IoT. Cyberrorisme ligt op de loer!
Stap 4 gaat over IoT-connectiviteit of wel telecommunicatietechnologie, die draadloos zou moeten zijn.
Stap 5 gaat over de technologie van IoT. Daarin maken de auteurs inzichtelijk welke bouwstenen een IoT-oplossing omvat. Een interessant boekje voor iedereen die mogelijkheden ziet voor IoT in het sociaal werk.

 

“Aan de slag met Internet of Things; In 5 stappen je IoT-strategie ontwikkelen” van Gilles Robichon en Robert Heerekop is een uitgave van Van Duuren Management. Prijs: € 24,99.