Inloggen
home > van de voorzitter > pitempower!

PITemPower!

Het is al weer februari, maar rond de feestdagen hadden we allemaal hopelijk wat tijd voor rust en bezinning. Een mooi moment om te lezen in het boek “De zin van onzin” van Jeffrey Wijnberg. Tijdens mijn practionersopleiding NLP nam ik deel aan een workshop van Jeffrey, waarin hij zich een meester toonde in de provocatieve stijl! Wij zijn als sector soms te meegaand, begripvol, bescheiden en zeker niet confronterend of provocatief. Ik merk bij mezelf ook de neiging om mee te gaan in de flow van de gemeenten. Je voelt je immers afhankelijk van hun opdrachten. Ik heb mezelf onlangs ‘empowerd’ – met steun van de voorzitter van onze RvT - om toch heel duidelijk stelling te nemen en niet altijd zo begripvol te zijn. Want ja, je snapt gewoonlijk wel waarom de gemeenten regie voeren. Ze hebben immers zo’n grote verantwoordelijkheid. Flauwekul, wij moeten in the lead zijn op ons vakgebied en daar voor staan!

 

 

Ik koos ook voor zelfverzekerdheid op onze toegevoegde waarde en vakbekwaamheid en niet voor de neiging om te denken: Ja, maar wij doen niet alles goed. Nee natuurlijk niet, maar wie wel?

In mijn geval werd het gewaardeerd en het had effect, zowel in- als extern. Je moet er wel lef voor hebben. En pit en power! En ik vond het heerlijk om te doen, want je neemt het heft en een stuk regie in eigen handen. Geen blad voor de mond nemen, niet met meel in de mond praten, maar gewoon zeggen waar jij voor staat en invloed pakken. Tuurlijk, dat doen jullie allemaal wel, ik hoor het al zeggen. Maar eerlijk gezegd geloof ik dat het beter kan. Onze sociale natuur is bescheiden, we marginaliseren onze rol om de inwoner en vrijwilliger te laten stralen. Het gaat niet om de professional of de organisatie, zeggen we dan. Maar wie weet straks nog wat onze toegevoegde waarde is? Dan kan de gemeente toch ook het sociale team leiden?

Wij kunnen met ons allen wel wat Pit en Power gebruiken, onszelf dat gunnen, onszelf empoweren en vandaar dat PITemPower ons jaarthema is geworden. Het is ook het centrale thema van de Voorjaarsworkshop: dan gaan we lekker oefenen met die provocatieve stijl met Jeffrey Wijnberg!  Ik zie er naar uit.

 

Greet Bouman,

voorzitter Verdiwel

 

Greet Bouman,

voorzitter Verdiwel