Inloggen
home > van de voorzitter > halen en brengen bij vws

Halen en brengen bij VWS

 

april 2019

 

Op bezoek bij secretaris generaal Erik Gerritsen

 

Met dat brengen zit het wel goed als je met Erik Gerritsen afspreekt. Graag deelt hij zijn inzichten en ervaringen. Hij heeft veel brede ervaring als gemeentesecretaris in Amsterdam, bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Ansterdam (BJJA) en nu heeft hij als secretaris generaal de dagelijkse leiding op het ministerie van VWS en is hij het eerste ambtelijke aanspreekpunt voor minister Hugo de Jonge. Op 13 maart ontving hij een delegatie van 16 leden van Verdiwel in de Ministerszaal van VWS. Gevleugelde uitspraken van Gerritsen zijn: ‘≠waarstaatdat?’, ‘Het kan allemaal!’ en ‘Het wordt al ergens gedaan, maar het is nog niet het nieuwe normaal’.

 

Erik Gerritsen is nog altijd even orthodox én betrokken als toen ik hem ???? jaar geleden leerde kennen als bestuursvoorzitter van BJAA. Hij benadrukt dat zorg bij VWS meer aandacht krijgt dan sociaal werk. Dat is naar de gemeenten gedecentraliseerd, maar VWS wil graag positieve ontwikkelingen stimuleren en ambtenaren komen graag op werkbezoek in het land en willen waar mogelijk oplossingen voor knelpunten aandragen. De transformatie van het sociaal domein is volgens Gerritsen complex, omdat de vraagstukken de bekende domeinen overstijgen en omdat het over de minst kwetsbaren gaat. Hij gaf een aantal adviezen, zoals: durf hulp te vragen; droom groot maar deel plannen op in kleine stapjes om meteen al resultaat te halen; begin waar positieve energie is.

We gingen met elkaar in gesprek over successen en knelpunten rond de transformatie. Jessica van der Bilt gaf een aftrap over preventief werken en Wim Bosch over inbesteden en aanbesteden. Gerritsen bleek de worstelingen goed te kennen. Maar zijn overtuiging is dat uiteindelijk alle partijen ‘het goede’ willen en er samen uit komen als ze met elkaar in gesprek gaan. Dan blijkt er meer mogelijk dan gedacht en kunnen zelfs regels makkelijk worden omzeild. Hij noemde daarvan allerlei concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld over gezamenlijke proeftuinen, casuïstiekbesprekingen of leeromgevingen, zoals wij die nu met de Associatie voor Jeugd ontwikkelen. Liefst met the whole system in the room. Geen probleem zo groot of Erik heeft een oplossing die vaak even praktisch als idealistisch is.

Onze thema’s en soms worstelingen kent hij van de ontelbare werkbezoeken in het land. Achter inbesteding kan gebrek aan vertrouwen zitten. ‘Ga het gesprek aan!’ adviseert hij. ‘Aanbesteden hoeft niet! Er zijn zoveel andere mogelijkheden. Duurzame samenwerking, partnerschap is heel belangrijk en bespaart veel geld dat bij inbesteding wordt opgeplust. Goed voorbeeld is Alphen aan den Rijn met de gunning aan een consortium.’ Gerritsen komt graag waar ambtenaren of wethouders overtuigd moeten worden dat het wel kan! Dus nodig hem uit voor zo’n gesprek of een werkbezoek.

Hij praat vijf kwartier in een uur maar het is wel empowerend! Al voelt het wel een beetje als een bezoek aan de psycholoog. Als je weer buiten staat heb je het gevoel dat je het toch zelf moet doen. En dat is natuurlijk ook zo.

 

Greet Bouman,

voorzitter Verdiwel