Inloggen
home > van de voorzitter > de handschoen oppakken

De handschoen oppakken

 

september 2017

 

Onze eerste activiteit na de zomer zit er al weer op. Op 7 september 2017 hadden we ons Diner Pensant over governance met Marius Buiting, directeur NVTZ en Joger de Jong, brancheambassadeur Welzijn van de NVTZ. De dinerbijeenkomsten vinden traditioneel plaats in Huize Molenaar in Utrecht, dat een goede reputatie geniet en gasten over de streep trekt om hun agenda vrij te maken. Leuk gezelschap, een mooie ambiance, lekker eten en goede gesprekken. Wat wil een mens nog meer?

De zaal zat vol met Verdiwel leden en hun RvT/bestuursvoorzitter of -lid. Veel leden hadden tevoren de vragenlijst ingevuld. Daaruit bleek onder andere dat diversiteit in de RvT toch lastig vorm te geven is, vooral wat betreft diverse culturen. Het betrekken van de hele organisatie, opdrachtgevers en samenwerkingspartners staat bij de meesten ook nog in de kinderschoenen.
Marius Buiting sprak over maatschappelijke verantwoording en maatschappelijk aandeelhouderschap. Hij benadrukte het belang van een lerende houding bij de RvT. Verder is het belangrijk dat zij extern ophalen wat hun toegevoegde waarde zou kunnen zijn en dit niet van binnenuit vormgeven. De maatschappelijke opgave moet belangrijker zijn dan je eigen organisatie. Marius was kritisch over de stichtingsvorm die velen van ons hebben vormgegeven. Hij vindt dit een instrumentarium uit vroeger tijden, de stichting staat voor onverbondenheid met de samenleving. Wel iets om eens op te kauwen!

Marius zou graag vanuit de NVTZ, Verdiwel en bijvoorbeeld de VNG werken aan een laboratorium voor toezicht. De vacature bij de NVTZ, die is verspreid, is een mooie kans voor welzijn om toe te treden tot het bestuur. Want dat de NVTZ zorg gedomineerd is en de vereniging zelf ook kan ontwikkelen werd deze avond heel duidelijk. Laten we de handschoen oppakken!

Greet Bouman, voorzitter Verdiwel