Inloggen
home > van de voorzitter > greet bouman: ‘hoe agile ben jij?’

Greet Bouman: ‘Hoe agile ben jij?’

januari 2017

 

Nog niet zo lang geleden had ik nog nooit van agile en Agile-Scrum gehoord. Wèl van toekomst behendig, gewoon op z’n Hollands.

Behendig en lenig. Dat zijn de letterlijke vertalingen van agile. Agility is dan ook een aanpak waarbij behendigheid voorop staat. De behendigheid om met veranderende omstandigheden om te gaan en te zorgen dat het eindresultaat tot stand komt. Klinkt goed!

Het gaat niet om één specifieke methodiek, maar een verzameling van allerlei principes en methodes. De bekendste is de Scrum. De kern van Scrum is een multidisciplinair en zelfsturend team. Samen pakt het team het project op. Iedereen is betrokken bij het plannen, benoemen van blokkades en het verdelen van de taken. Daarbij gaat Scrum ervan uit dat de benodigde kennis in het team zelf aanwezig is. Een Scrumteam betrekt ieder teamlid bij een project, eveneens de klant, de gebruiker en de opdrachtgever. Heel kenmerkend voor organisaties voor sociaal werk!

 

Ons jaarthema, het is bekend – tevens titel van de Voorjaarsworkshop – luidt: ‘Sociaal werk: toekomstbestendig en toekomstbehendig’. Dan kan een workshop over Agility natuurlijk niet ontbreken. Mike Hoogveld schreef het boek “Agile managen” en is onze deskundige workshopleider.

Behendigheid komt ook naar voren in de bijdragen van José Manshanden, Peter de Visser en Hans Vermaak. We gaan met elkaar het speelveld betreden!

We sluiten de eerste dag met volle borst af in een zangworkshop van Michael van Breemen. Ik ben zo’n alt die met de sopranen mee wil zingen of in een canon de weg kwijtraakt, dus ik hoop op sterke stemmen om me heen!

Vrijdagochtend beginnen we met een lezing over actuele ontwikkelingen in het sociaal werk.

Met de workshop Netwerkregie door Hans Licht sluiten we het tweedaagse programma af, gevuld met interessante sprekers en jullie eigen energieke en deskundige inbreng. Graag tot 30 en 31 maart in Ernst Sillem Hoeve Den Dolder met ongetwijfeld prachtig weer in een prachtige omgeving!

 

Greet Bouman