Inloggen
home > van de voorzitter > nooit af!

Nooit af! 

Maart - 2017

 

Ook aan de buis gekluisterd gezeten en de debatten, de peilingen en uitslagen op de voet gevolgd? Er viel ook bijna niet aan te ontkomen. Elk programma had lijsttrekkers aan tafel of als mede programmamaker.

En nu volgen de analyses en voorspellingen over de samenstelling van het nieuwe kabinet. Voor onze sector is het zeker van belang of we een centrum rechts of toch een wat meer links kabinet krijgen. De terugval van de PvdA helpt wat dat betreft zeker niet.

Hebben jullie rationele afwegingen gemaakt om tot een stemkeuze te komen? Volgens Erik Schoppen beslissen we emotioneel en rationaliseren we achteraf.

 

Erik Schoppen sprak tijdens de inspiratiesessie “In positie: sociaal werk als sterk merk” die in het verlengde van het congres “De impact van Sociaal Werk” werd georganiseerd door Sociaal Werk Nederland en Verdiwel. Verhalenverteller Mieke Bouma nam ons mee in de kunst van het verhalen vertellen, door ons vaak story telling genoemd.

Programmatisch zoeken Verdiwel en Sociaal Werk Nederland afstemming waar dat de wederzijdse leden ten goede komt en aanvullend werkt. Dit is al goed geworteld in de samenwerking rond Thematranche Welzijn vanInvoorzorg!

Ook goed nieuws: we hebben de verbinding verstevigd door bij Sociaal Werk Nederland te vergaderen en daar een dag per week kantoor te houden. Bovendien hebben we samen een nieuwe secretaresse gezocht en gevonden: Marina Guldemond. Vanaf 1 maart werkt Marina acht uur per week voor Verdiwel en de rest van haar werkweek voor Sociaal Werk Nederland.

Nog even terug naar de verkiezingen. Grote opluchting in eigen land en buitenland dat de polarisering niet fors is toegenomen. De grote opkomst geeft een betrouwbaar beeld van de gematigde opstelling van een groot deel van de samenleving: de zwijgende meerderheid heeft gesproken! Ook dit is van belang voor het sociaal werk, hoewel wij meestal toch wat meer in het deel van de samenleving werken waarin polarisering wel degelijk aan de orde is. Op 19 april verzorgt filosoof Ruud Meij het Verdiwel College, over het thema polariseren en depolariseren. Een mooi vervolg op de Verdiwel Lezing van Martien Schreurs, waarin hij het maatschappelijk onbehagen analyseerde en het belang van gemeenschappen, dus sociale samenhang, als middel benoemde om het onbehagen af te laten nemen. Hier ligt een duidelijke rol voor Sociaal Werk organisaties.

Maar voor die tijd zien we elkaar natuurlijk tijdens de tweedaagse Voorjaarsworkshop in Den Dolder. Deze dagen staan in het teken van ons jaarthema “Sociaal Werk: toekomstbestendig en toekomstbehendig!” Ook zo benieuwd hoe agile we zijn? Waarom het sociale domein nooit af is? En wil je leren van nieuwe aanbieders op de markt? Je bent van harte welkom!

 

Greet Bouman,

voorzitter Verdiwel