Uw account is nog niet geactiveerd.

terug naar overzicht

RESET voor een gezonder en energieker leven

reset-2 Boekbespreking
Wil je meer energie, rust en voldoening in je leven? Niet langer terugvallen in oude patronen? Lees dan “RESET!” van Jeroen de Wit. Na het overlijden van zijn vader worstelde De Wit met de vraag: Welke factoren leiden tot een kerngezond en engergiek leven? Hoe krijg je in onze moderne, comfortabele wereld meer grip op je energieniveau? In dit boek beschrijft De Wit vijf factoren die beslissend zijn voor een gezond en energiek leven: Relax, Eat, Sleep, Exercise en Think. RESET staat voor deze vijf hacks en voor de mogelijkheid om jezelf te ‘resetten’ teneinde gezonder en gelukkiger te leven.

Gemiddeld worden Nederlanders steeds ouder, maar we worden steeds eerder ziek. Het aantal gezonde levensjaren zonder chronische aandoeningen is voor mannen gedaald tot 49 jaar en voor
vrouwen tot 42 jaar. Maar liefst 9,9 miljoen Nederlanders zijn chronisch ziek, 8,7 miljoen Nederlanders zijn te zwaar en 1 miljoen Nederlanders voelen zich depressief.
Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat over zelfbeheersing. Deel 2 over de vijf elementen van Reset. En deel 3 over hoe je die kennis toepast.

Zelfbeheersing
Het belangrijkste uitgangspunt van De Wit is dat ons gedrag voor een belangrijk deel wordt bepaald door eerdere fasen in de evolutie. In Deel 1 licht hij toe dat het oerbrein dat bij het reptiel en de aap hoort, doorwerkt in het mensbrein. Volgens de auteur ‘leven we momenteel in een omgeving vol overvloed, terwijl we optimaal aangepast zijn aan een natuurlijke omgeving waarin schaarste werd afgewisseld met overvloed. Hierdoor hebben we een voorkeur voor energierijk voedsel ontwikkeld om zoveel mogelijk energie binnen te krijgen en zo onze eigen kans op overleven te vergroten’. We moeten ons dus beheersen, controle over ons oerbrein krijgen. Dat kan door middel van meditatie.
In onze moderne wereld staan we een groot deel van de tijd met elkaar in contact via internet en sociale media. Dat levert langdurige stress op, terwijl we evolutionair zijn toegerust op afwisseling van kortdurende stress met periodes van rust. Ook hier kan meditatie uitkomst bieden. Meditatie kan resulteren in meer zelfbeheersing inzake sociale media. De Wit legt goed uit hoe je dat effectief en efficiënt aanpakt.

Bestrijd langdurige stress met kortdurende stress
Aan elk van de vijf hacks is een hoofdstuk gewijd en hier staan we stil bij het hoofdstuk over de eerste hack: relax om je stressbestendigheid te verbeteren. Elk van deze vijf hoofdstukken begint met ‘quick wins’. Daarvan kun je meteen profijt hebben. Zo kun je je stressbestendigheid direct verbeteren door vaker eigen tijd in je agenda te plannen of op een dag een aantal keren vijf minuten helemaal niets in te plannen. Stress maakt ons alert en brengt ons lichaam in ‘de vecht-vluchtmodus’.
Veel mensen hebben last van continue stress en dat gaat gepaard met tal van negatieve effecten. De kunst is om het lichaam weer in balans te krijgen met kortdurende stress. Die bewerkstellig je door iedere ochtend een koude douche te nemen, af en toe een maaltijd over te slaan, intensief te sporten, naar de sauna te gaan en pas te drinken als je dorst hebt. Op die manier ‘worden de negatieve effecten van langdurige stress verkleind. Hoe meer gezondheidsbevorderende keuzes je maakt, hoe hoger je stressbestendigheid.’

Voor veel lezers zal “Het Powerdieet” van de hack Eat even schrikken zijn. Vooral vegetariërs en veganisten zijn ervan overtuigd dat zij gezond eten. De Wit beoordeelt het plantaardig dieet als “minder geschikt” in onze stressvolle samenleving en adviseert dat niet zonder begeleiding van een voedingsdeskundige te doen. Lezers hoeven niet ë¡lle adviezen van de auteur op te volgen. Alleen al door de suggesties voor quick wins kunnen zij snel aan den lijve ondervinden of ze energieker worden of niet. Het is een enorme prestatie dat Jeroen de Wit op zo’n jeugdige leeftijd als autodidact een overzichtelijk naslagwerk wist te schrijven waarvan zoveel lezers prive en in hun werk profijt kunnen hebben!

“RESET! Ontdek de 5 elementen die leiden tot een meer energiek leven” van Jeroen de Wit is een uitgave van AnderZ. Prijs: ‚¬ 24,99.

De voordelen van Verdiwel

Waarom lid worden

  • Kennis
  • Ervaring
  • Intervisie
  • Expertise
  • Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk
Meer informatie