-
Creatieve en effectieve manieren om nieuwe medewerkers te werven
Online - 11:00 tot 00:00Van meerdere leden horen we dat het moeilijk is om aan nieuwe medewerkers te komen. Op verschillende manieren proberen zij goed gekwalificeerde professionals te werven. Professionals uit andere sectoren kunnen in teams een goede, verfrissende aanvulling zijn. Dat geldt niet alleen voor nieuwe krachten die eerder in de jeugdzorg of bij woningcorporaties werkten, maar ook voor zij-instromers als dansers en andere kunstenaars. Maar ook voor sporters. Samenwerking met Hogescholen kan ook goed werken.
Welke nieuwe, creatieve en effectieve manieren zijn er om goede, nieuwe medewerkers te vinden? Die vraag staat centraal in het webinar “Nieuwe creatieve en effectieve manieren om nieuwe medewerkers te werven”.
Doe je mee?
Meld je dan aan via een mail aan Kees Neefjes. En beantwoord onderstaande vragen:
– Welke ervaringen en inzichten wil je met andere deelnemers delen?
– Welke vragen wil je andere deelnemers stellen? -
Voorjaarsworkshop “Breder Kijken”
De Observant, Amersfoort - 09:30 tot 16:30In het sociaal domein krijgen we steeds meer te maken met burgerinitiatieven en commerciële nieuwkomers. Netwerksamenwerking wordt steeds belangrijker, gemeenten worden steeds ambitieuzer en willen overtuigende impact. Daarom is ons jaarthema – en het thema van de Voorjaarsworkshop: “Breder Kijken”!
Programma
- 09.30 uur: Ontvangst met koffie en thee
- 10.00 uur: Lezing “Crises en chaos als kans” door professor Jan Rotmans
Volgens topspreker Jan Rotmans is er anno 2022 sprake van een samenhangend stel systeemcrises: een financieel-economische, een ecologische, een morele en een demografische crisis. Deze crises werken op elkaar in en versterken elkaar. Rotmans onderscheidt maar liefst tien transities, die eveneens met elkaar samen hangen. Onder het motto “Omarm de chaos” – titel van zijn nieuwe bestseller – ziet hij perspectief voor een sociale transitie in ons land, met een voorhoede van maar liefst een miljoen burgers! Rotmans zet in zijn lezing uiteen welke rol het “Breder Kijkend” sociaal werk in deze transitie kan spelen. En wat het van leiders vergt om hun rol waar te maken. Daarom vertelt Rotmans ook over zijn persoonlijke transitie, die hij ‘de reis naar binnen’ noemt.
- 11.00 uur: Verdiepende workshop “Persoonlijke transitie als leider” door Evamarije Smit, directeur van Aeneas/Energie+
‘We leggen de oplossingen graag buiten onszelf en wijzen naar het systeem, geven de schuld aan anderen of zoeken heil in technologie, maar de kern van de oplossing ligt hij onszelf. Dit inzicht vergt een persoonlijke transitie.’ Dit citaat uit “Omarm de chaos” is het uitgangspunt van de verdiepende workshop die Evamarije Smit verzorgt. Zij werkt al jaren samen met Jan Rotmans en kent alle ins en outs van zijn publicaties. Hoe maak je als leider zo’n reis naar binnen? Wat voor rol kun je als leider vervullen om bij te dragen aan de sociale en andere transities? Deze workshop inspireert, vitaliseert en levert deelnemers het besef op van wat een ‘persoonlijke transitie’ inhoudt en hoe je daar vandaag al mee kunt beginnen!
- 12.00 uur: Lunch
- 13.00 uur: Vervolg workshop “Persoonlijke transitie als leider”
- 14.00 uur: Pauze
- 14.30 uur: Workshop “Effectief samenwerken in co-creatie” door James Veenhoff
‘Wij hebben ontdekt dat “mensen die ergens anders werken” niet alleen een zeer waardevolle bijdrage kunnen leveren, maar dat velen van hen ook meer dan bereid zijn dat te doen.’ Deze ontdekking is één van de uitgangspunten van de aanpak, die James Veenhoff en Martijn Pater hebben toegepast bij bedrijven over de hele wereld, van China tot Brazilië. Co-creatie definiëren zij als ‘het gezamenlijk proces van het creëren van nieuwe waarde, met externe experts en stakeholders’.
In deze workshop gaan we aan de slag met de vijf leidende principes van co-creatie. Extra aandacht krijgt het vijfde principe: ‘Leid de verandering. Over jouw en je rol in het maken van impact.’
- 16.30 uur: Afsluiting en borrel
-
Governance College “Wederzijdse afhankelijkheid bij samenwerking”
Conferentiecentrum Drakenburg te Baarn - 17:00 tot 19:50Op maandag 20 juni organiseren de NVTZ en de NGZD dit Governance College over de kracht en kwetsbaarheid van samenwerking. Omdat de besturen van beide organisaties de samenwerking tussen zorg en welzijn willen bevorderen, worden ook leden van Verdiwel voor deze bijeenkomst uitgenodigd.
Deze avond reiken we inzichten aan vanuit filosofische kant (met gastspreker Jan Flameling) en vertalen dit vervolgens naar de zorgsector (met het college van dr. Bas Leerink).
Het recent gepubliceerde rapport Grenzeloos samenwerken door de Raad van Volksgezondheid en Samenleving laat zien dat domein-overschrijdend samenwerken als belangrijke trend gezien kan worden, maar dat tegelijkertijd nog vele drempels beslecht moeten worden. De fundamentele behoefte aan behoud van autonomie én de meerwaarde van samenwerken met anderen gaan hand in hand.’
Gastdocenten Jan Flameling (filosoof) en dr. Bas Leerink (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) gaan ieder in op een aspect van dit actuele thema. Jan Flameling neemt het fenomeen ‘wederzijdse afhankelijkheid’ onder de loep en bespreekt hier e-co-affectieve wezens. Bas Leerink bepleit het iteratieve proces van denken en doen bij samenwerken. Wat betekent dit in de praktijk voor de bestuurder en de interne toezichthouder inzake de governance? Waar liggen de kwetsbaarheden? Hoe kan het samenspel tussen de raad van toezicht en de bestuurder vormkrijgen?
Ontvangst vanaf 16.30 uur. Het programma duurt van 17.00 uur tot 19.50 uur, inclusief diner buffet.
Meer info over de kosten en aanmelden lees je hier.
-
Najaarsworkshop
Volgt - 10:00 tot 16:30Nadere info volgt.
-
Webinar
Online - 11:00 tot 12:00Nadere info volgt.
-
Verdiwel College
Volgt - 09:30 tot 12:00Nadere info volgt.
-
Webinar
Online - 11:00 tot 12:00Nadere info volgt.
Onze activiteiten
Verdiwel organiseert jaarlijks ten minste vier face-to-face bijeenkomsten: de Verdiwel Lezing tussen de gangen van een goed diner, de Voorjaarsworkshop en de Najaarsworkshop, die beide een hele dag duren. En het Verdiwel College. Daarnaast organiseren we vier webinars. En een aantal laagdrempelige Verdiwel Labs, afhankelijk van de behoefte van leden. In Verdiwel Labs kunnen leden in groepen van maximaal twaalf deelnemers gedachten en ervaringen uitwisselen via Teams. Omdat veel gedeelde informatie vertrouwelijk is, krijgen alleen de deelnemers een verslag van zo’n sessie. Verdiwel heeft een nieuwsbrief die aan een nieuwe website is gekoppeld.
Natuurlijk neemt Verdiwel de coronavoorzorgsmaatregelen in acht. Dat kan betekenen dat geplande face-to-face bijeenkomsten digitaal worden georganiseerd.
In 2022 staan al deze activiteiten in het kader van het jaarthema “Breder Kijken!”
Teams Platform met gesloten en open kanalen
Bureau Verdiwel werkt aan een Teams Platform dat alleen voor leden toegankelijk is. Op dit Platform komen verschillende open en gesloten kanalen. De open kanalen – bijvoorbeeld voor Ledenpeilingen – zullen voor alle leden toegankelijk zijn. Voor Verdiwel Labs richten we gesloten kanalen in, zodat leden daar vertrouwelijke informatie uit kunnen wisselen.
De voordelen van Verdiwel
Waarom lid worden
- Ons adagium is: Delen & Doen!
- Collegiale uitwisseling tijdens bijeenkomsten en op platforms.
- Waardevolle formele én informele contacten in het hele land.
- Verdiwel laat diversiteit floreren.
- Verdiwel analyseert en adresseert weeffouten in sociale basis.
- Verdiwel werkt samen met andere landelijke organisaties.