-
Verdiwel Webinar 'Collectieve wijsheid, de grootste uitdaging van bestuurlijke vernieuwing'
Online - 11:00 tot 12:00Tafelgesprek met Monique Kuik (verenigingsmanager Verdiwel) en niemand minder dan Eric Koenen. Eric is eigenaar van de Doorwerhgroep, medeoprichter van de Academie voor interventiekunde en is verbonden aan o.a Nyenrode Business University, Maastricht- en Leiden University en London Royal Academy of arts en auteur van het boek Samen slim. Hoe collectieve intelligentie ons gaat redden.
Live te volgen via Youtube (link volgt).
Van Genius naar Scenius
Ontwikkeling en benutting van collectieve wijsheid, het zijn de grootste uitdaging van bestuurlijke vernieuwing in de 21e eeuw.
‘Niemand weet in zijn eentje genoeg’, schreef Titus Plautus vele duizenden jaren geleden. Het blijkt een duurzame uitspraak. Op vele bestuurlijke thema’s loopt het vast constateert Eric Koenen, oud bestuurder, toezichthouder en RvC voorzitter van meerdere maatschappelijke organisaties. Toeslagen, participatiewet, GGZ, onderwijs, immigratie, woningmarkt, het zijn allen terreinen waar bestuurders verstrikt raken in complexiteit. Koenen verdiepte zich jarenlang, zowel nationaal als internationaal in dit vraagstuk, de oorzaken, de belemmeringen, de onderstromen, de mogelijk uitweg en schreef daar een boek over dat reeds vele herdrukken kent: ‘Samen Slim, hoe collectieve intelligentie ons gaat redden’.In dit webinar deelt hij de belangrijkste inzichten en vooral hoe je die collectieve slimheid pragmatisch kunt organiseren. Na een introductie op het thema aan de hand van een aantal slides gaat hij in gesprek met Monique Kuik van Verdiwel om het thema aan de hand van vragen nog verder aan te scherpen op onze sector.
-
Verdiwel Najaarsworkshop: Verdiwel ALV en Comenius leiderschapsprogramma ‘Wijsheid in de complexiteit van het sociaal werk’
De Observant, Amersfoort - 09:30 tot 17:00Programma
9.30 uur: inloop
10.00 uur: ALV
11.15 uur: Wijsheid in complexiteit
16.00-17.00 uur: NetwerkborrelWaar gaat de najaarsworkshop over?
Het programma zoals Comenius dat voorstelt heeft als centrale vragen: wat is wijs en effectief leiderschap in het toenemend complex en onvoorspelbaar sociaal werk? Vanuit welke rol en grondhouding handelt de bestuurder? Welke competenties zijn daarvoor vereist? Onafgebroken speelt hierbij de vraag naar de impact en de betekenis van ‘complexity’ voor het eigen professioneel handelen. Uiteindelijk doel is de vraag naar de impact ervan op de mens áchter de professional: het persoonlijk leiderschap dus. Wat is goed handelen in complexe organisaties en situaties? Ben ik daartoe voldoende geëquipeerd? Wat moet ik daarvoor laten? Versterken? Loslaten? Bedwingen?
In het Comenius leiderschapsprogramma ‘Wijsheid in de complexiteit van het sociaal werk’ verkennen deelnemers allereerst het complexiteitsdenken en de waarde daarvan voor de praktijk van het sociaal werk.Complexe systemen bestaan uit een groot aantal onderdelen, die allemaal op elkaar reageren. Hoe wel de onderlinge interacties simpel en voorspelbaar zijn, ontstaat op de schaal van het hele systeem soms ‘nieuw’ niet te voorspellen gedrag. In de natuurwetenschappelijke traditie wordt dit begrip van complexiteit gebruikt om de samenhang der dingen te onderzoeken om van daaruit nieuwe inzichten te ontwikkelen.
Natuurwetenschappelijke concepten in complexiteitsdenken, zoals zwakke signalen, emergentie of autopoiesis helpen om ingangen te vinden voor het beter begrijpen van ontwikkelingen in organisaties en maatschappij. In plaats van één vraag of probleem te definiëren wordt de samenhang der dingen in kaart gebracht. De rol en persoon van de bestuurder zijn daaraan bovendien verbonden, zelfs verweven met deze complexiteit.In het Comenius leiderschapsprogramma maken deelnemers kennis met de meer theoretische
concepten van complexiteitsdenken. Focus ligt op de concepten van complexiteit in sociale vraagstukken en de mogelijke toepassingen en mogelijkheden daarvan binnen het sociaal werk in al haar breedte.
De vraag naar een effectieve bestuurlijke vertaling en toepassing van de ‘geest’ en van de begrippen van complexiteitsdenken is een belangrijke dimensie van het Comenius leiderschapsprogramma. In dit proces spelen de groep en de individuele deelnemers een belangrijke rol omdat de groep ook zelf immers een ‘complex en adaptief netwerk’ vormt. Deelnemers brengen veel ervaring en expertise in en uit het delen hiervan ontstaat volop ‘emergentie’: nieuwe, onverwachte inzichten.
Een goed begrip van de sleutelgesprekken kan helpen conceptuele ingangen te vinden voor het beter begrijpen van ontwikkelingen en processen in en tussen organisaties, vooral wanneer die op het eerste gezicht onoverzichtelijk en ongecontroleerd zijn. In de verbreding van het strikte complexiteitsdenken wordt de term kritisch complexiteitsdenken gehanteerd en daarin komt ook de eigen bestaansethiek van bestuurders in het spel. -
Verdiwel College 'Beweging in Leiderschap en Nieuw Organiseren'. Rijnlandse principes en morele uitgangspunten voor moedige bestuurders.
De Observant, Amersfoort - 13:00 tot 16:00Programma
13.00 uur: inloop
13.30 uur: Beweging in Leiderschap en Nieuw organiseren
Circa 16.00uur: netwerkborrelJan Smit is partner van Broosz. Hij ondersteunt zorg- en welzijnsorganisaties om de menselijke maat terug te krijgen in het werken, organiseren, besturen, verantwoorden en toezicht houden en ontwikkelt leerprogramma’s voor bestuurders, managers en toezichthouders en publiceert daar regelmatig over.
Waar gaat het Verdiwel college over?
Nederland staat voor enorme problemen op het gebied van zorg en welzijn. De kranten staan er bol van. Bij veel oplossingen speelt het welzijnswerk een cruciale rol. Daarmee komt een sector die decennialang (te) weinig aandacht en middelen heeft gehad in het centrum van de aandacht en de vernieuwing te staan.
Veel van die problemen komen voort uit de besturingsfilosofie van het New Public Management dat de afgelopen leidend was. Wat zijn de gebreken en morele bezwaren van die dominante besturingsfilosofie? En wat zijn de morele uitgangspunten en besturingsprincipes van de toekomst die vernieuwende denkers en doeners voorstellen en voorleven?
En wat betekent dat voor u als bestuurder? Wat voor bestuurder wilt zijn in deze in deze tijd?
In dit college worden naast theoretische inzichten uit onder meer de Organisatiekunde (o.a. het Rijnlandse gedachtegoed) en de Ethiek (o.a. het Humanisme) ook inzichten gedeeld van vernieuwers en voorlopers uit zorg en welzijn.- ‘De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen’ (Marcel Proust)
- ‘Je kunt een systeem pas veranderen als je begrijpt waarom het is, zoals het is.’ (André Wierdsma)
-
Verdiwel Webinar 'Twijfel in de Boardroom. De bestuurder en toezichthouder'
Online - 11:00 tot 12:00Tafelgesprek onder leiding van Niels van Tent mede-auteur van het boek “De twijfelende toezichthouder. Perspectieven op toezicht” en partner bij Ebbinge.
Live te volgen via Youtube (link volgt).
Waar gaat het webinar over?
Wat is belangrijk in de samenwerking tussen bestuurder en toezichthouder? Geleerde lessen van bestuurders en toezichthouders worden gedeeld. Hoe mag twijfel daar een plek in krijgen? En wat als het lastig wordt? In dit webinar gaan verschillende deskundigen met elkaar in gesprek over de verschillende rollen en het samenspel.
Onze activiteiten
Verdiwel organiseert jaarlijks ten minste vier face-to-face bijeenkomsten: de Verdiwel Lezing tussen de gangen van een goed diner, de Voorjaarsworkshop en de Najaarsworkshop, die beide een hele dag duren. En het Verdiwel College. Daarnaast organiseren we vier webinars. En een aantal laagdrempelige Verdiwel Labs, afhankelijk van de behoefte van leden. In Verdiwel Labs kunnen leden in groepen van maximaal twaalf deelnemers gedachten en ervaringen uitwisselen via Teams. Omdat veel gedeelde informatie vertrouwelijk is, krijgen alleen de deelnemers een verslag van zo’n sessie. Verdiwel heeft een nieuwsbrief die aan een nieuwe website is gekoppeld.
Natuurlijk neemt Verdiwel de coronavoorzorgsmaatregelen in acht. Dat kan betekenen dat geplande face-to-face bijeenkomsten digitaal worden georganiseerd.
In 2022 staan al deze activiteiten in het kader van het jaarthema “Breder Kijken!”
Teams Platform met gesloten en open kanalen
Bureau Verdiwel werkt aan een Teams Platform dat alleen voor leden toegankelijk is. Op dit Platform komen verschillende open en gesloten kanalen. De open kanalen — bijvoorbeeld voor Ledenpeilingen — zullen voor alle leden toegankelijk zijn. Voor Verdiwel Labs richten we gesloten kanalen in, zodat leden daar vertrouwelijke informatie uit kunnen wisselen.
De voordelen van Verdiwel
Waarom lid worden
- Ons adagium is: Delen & Doen!
- Collegiale uitwisseling tijdens bijeenkomsten en op platforms.
- Waardevolle formele en informele contacten in het hele land.
- Verdiwel laat diversiteit floreren.
- Verdiwel analyseert en adresseert weeffouten in sociale basis.
- Verdiwel werkt samen met andere landelijke organisaties.