Uw account is nog niet geactiveerd.

terug naar overzicht

Martijn Kool en de MeerWaarde van goed bestuur

1680002850188 In Gesprek
Martijn Kool is sinds 1 januari de bestuurder van Stichting MeerWaarde, een brede welzijnsinstelling in Haarlemmermeer. Hiervoor was hij ruim 17 jaar directeur in het MBO in Zaanstreek-Waterland. De laatste jaren daarvan verantwoordelijk voor het domein zorg, welzijn, sport en Entree. Daarvoor heeft hij, tijdens zijn studie sociologie, 12,5 jaar gewerkt bij Vluchtelingenwerk Amsterdam. In die tijd veel geleerd over de migratie, integratie de stad en haar mensen. Hoewel geboren Amsterdammer en ook sinds zijn 18e weer woonachtig in de hoofdstad is hij opgegroeid in Hoofddorp.

“Na bijna 40 jaar dus via MeerWaarde weer teruggekeerd op vertrouwde grond, met warme jeugdherinnering. Vanaf de eerste dag ben ik getroffen door de meerwaarde van MeerWaarde. Een organisatie met veel energie, veel kennis van zaken en veel commitment. Waarmee we proberen alle bewoners van Haarlemmermeer, jong en oud, ter zijde te staan op die momenten dat het even alleen niet lukt. Dat doet MeerWaarde op dit moment in een periode waarin veel op de organisatie afkomt inclusief een aanzienlijke bezuiniging op de subsidie van 20% vanaf 2025. Maar ik ben getroffen hoe de organisatie ook deze uitdaging, met alle onzekerheden van dien, tegemoet treedt.

Als het over goed bestuur goed denk ik vooral aan termen als openheid, transparantie, verbinding en samenwerking. Zoals ik laatst ook gepresenteerd kreeg. Het sociaal domein is een ecosysteem waarin je het met elkaar rooit en dat weer in verbinding staat met andere systemen. Zo’n systeem moet je snappen en je moet de flexibiliteit behouden om je plaats erin te blijven houden. Doen waar je goed in bent maar altijd in co-existentie met je omgeving. Een bestuurder kent daarin de geschiedenis, waardeert intern de inzet, maakt verbinding met de buitenwereld en geeft richting aan de toekomst.

Bij Verdiwel hoop ik ervaring, inspiratie en plezier te halen. Als éénkoppig bestuur is het goed om de geest af en toe met lotgenoten te slijpen. Hetzelfde hoop ik ook te brengen, ook al is de ervaring wellicht nog wat beperkt. Maar voorlopig ben ik nog niet weg, dus dat komt vast wel goed.”

De voordelen van Verdiwel

Waarom lid worden

  • Kennis
  • Ervaring
  • Intervisie
  • Expertise
  • Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk
Meer informatie