Uw account is nog niet geactiveerd.

terug naar overzicht

Tijd voor de vlucht naar voren!

foto-marieke-voogt-staand-kleur In Gesprek
Marieke Voogt is de nieuwe voorzitter van Verdiwel. Een ras-optimist met visie, die boordevol ideeën zit om de vereniging nog verder te brengen. “Met ‘ontmoeten en verbinden’ – het credo van Verdiwel – zit het wel goed; nu moeten we een verdiepingsslag maken op de inhoud.”

 

Energie en ambitie
“Verdiwel ken ik al langer, uit de tijd dat ik voor bestuurders werkte die lid waren. Toen ik directeur-bestuurder werd van Welzijn Lelystad, benaderde Kees Neefjes mij. Ik aarzelde eerst, ik had niet echt het idee dat ik wat te brengen of te halen had bij Verdiwel, maar gelukkig besloot ik toch lid te worden. En de laatste tijd begint de vereniging steeds meer te leven, er komt een heel nieuwe energie vrij. Dus toen de positie van voorzitter vrij kwam met het vertrek van Sofie Vriends, wilde ik heel graag haar rol overnemen.

We slaan een mooie nieuwe koers in, zitten vol ambitie; die energie wil ik vasthouden en inzetten bij wat ons te doen staat: van Verdiwel een serieuze vertegenwoordiging maken van bestuurders in heel Nederland. Ik zie dat we elkaar in welzijnsland heel hard nodig hebben, we hebben slagkracht nodig en bestuurders die zich inzetten voor een sterk sociaal domein in heel Nederland. Op dit moment zien we echter dat ons bereik buiten de Randstad niet zo groot is, er zijn relatief weinig bestuurders van organisaties in de provincies daarbuiten lid van onze vereniging. Maar als je het vak van bestuurder in welzijn serieus naar een nog hoger niveau wil tillen, dan moet je natuurlijk wel leden uit heel Nederland erbij hebben.

Verdiwels credo is ‘ontmoeten en verbinden’, dat is ook belangrijk en daar zijn we inmiddels ontzettend goed in. Maar nu wil ik echt een slag maken op de inhoud van het beroep van bestuurder. We zouden bijvoorbeeld een leergang kunnen ontwikkelen en gaan werken met accreditatie. Dat geeft meer verdieping van het beroep en meer zin aan onze vereniging.”

Meer leden
“We moeten kijken wat er nodig is om meer leden uit de regio’s buiten de Randstad aan boord te krijgen. Verdiwel draait nu vooral rond een kleine, zeer actieve inner circle. En die inzet is mij dierbaar, maar ik wil echt een brede betrokkenheid zien. Wat hebben de leden die minder actief zijn, nodig? Wat halen zij nu uit Verdiwel en wat komen zij brengen, en wat kan daarin beter?

Welzijn staat momenteel flink in de kijker en dat maakt het wel spannend. Want we zijn op een aantal punten echt gedecimeerd; kijk maar naar het jongerenwerk waarop enorm veel bezuinigd is. Dat heeft er onder meer toe geleid dat bestuurders elkaar ook een beetje als concurrent zijn gaan zien; we ‘vechten’ om hetzelfde bot. Een club als Verdiwel voelt dat natuurlijk ook. Bij sommige bijeenkomsten waren bestuurders echt wat terughoudend wanneer ze samen aan tafel zaten. Gelukkig neemt overal het besef toe dat welzijn het antwoord is op enorm veel maatschappelijke vragen. En dat biedt ons kansen, niet als concurrent, maar als organisaties en bestuurders die hetzelfde doel hebben. Die ontwikkeling geeft mij veel energie; ik heb een enorme wens om Verdiwel goed op de kaart te zetten. Tijd voor de vlucht naar voren! Ik ben ook een ras-optimist en ben er van overtuigd dat we die voorwaartse kracht met elkaar kunnen en moeten opwekken en de boel in beweging zetten.”

Luiken open en gáán!
“Ik zit niet zozeer bij Verdiwel voor mijn eigen organisatie, ik vind het juist zo fijn – en leuk! – om in een setting van collega’s die allemaal hetzelfde werk doen, samen op te trekken. Dat dwingt je ook om naar buiten te blijven kijken. Als je weet wat er landelijk speelt, kun je beter prioriteiten stellen. En over de grenzen kijken van je eigen toko is simpelweg altijd leuk en goed. Meer kracht als vereniging maakt ons ook een meer geziene en goede gesprekspartner, op elk niveau. Wat ik zo mooi vind aan Verdiwel is dat we zowel visionairs hebben als doeners. En dat moet ook wel: als je je alleen maar mooie vergezichten voorstelt maar je zet geen concrete stappen, dan kom je nog steeds nergens. Ik ben er van overtuigd dat Verdiwel nog veel meer in zijn mars heeft en sta te trappelen om samen verkennend op pad te gaan!”

De voordelen van Verdiwel

Waarom lid worden

  • Kennis
  • Ervaring
  • Intervisie
  • Expertise
  • Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk
Meer informatie