Uw account is nog niet geactiveerd.

terug naar overzicht

Specialistische hulp voor jeugd beperken en voorkomen

portraitofasadlonelyteenager-youngguyin Nieuws
‘Activiteiten worden door jongeren als (zeer) behulpzaam ervaren.’ Uit hun ervaringsverhalen blijkt dat professionals ‘een luisterend oor bieden, functionele hulp geven, structuur in het dagelijks leven aanreiken en het zelfvertrouwen van jongeren vergroten.’ Dat is een van de conclusies van het onderzoek “Maatschappelijke impact van de algemene voorzieningen voor jeugd in de gemeente Apeldoorn” van Senseguide, dat onder meer betrekking heeft op het jongerenwerk van Stimenz.

Professionals helpen jongeren bij hun ontwikkeling tot zelfstandigheid. Zij zijn er voor jongeren op belangrijke keuzemomenten ‘zoals bij de keuze voor een opleiding, sollicitatie, het oplossen van schulden en problemen thuis met ouders. Dit bevordert de zelfontwikkeling van jongeren en voorkomt afglijding.’

De meeste jongeren die deelnemen aan activiteiten die onder algemene voorzieningen vallen, hebben geen aanvullende specialistische jeugdhulp nodig. ‘Gezien de algemene voorzieningen voor de jeugd bedoeld zijn om zwaardere zorg te bereiken en te voorkomen (preventie), is dit een indicatie dat de doelgroep goed bereikt wordt.’ Professionals zien wat er onder jongeren leeft en hebben een signalerende rol. Zij kunnen op het juiste moment verwijzen en escalatie van problemen voorkomen.

Meer informatie: Maatschappelijke impact WMO-voorzieningen | Senseguide

De voordelen van Verdiwel

Waarom lid worden

  • Kennis
  • Ervaring
  • Intervisie
  • Expertise
  • Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk
Meer informatie