Uw account is nog niet geactiveerd.

terug naar overzicht

Webinar “Sociaal werk versterkt duurzaamheid”

Elke organisatie voor sociaal werk kan als duurzaamheid versterken!
jacqueline-van-dongen Verslag
Zwijndrecht is koploper in de Duurzaamheidstransitie.

Hoe kun je als bestuurder van een organisatie voor sociaal werk bijdragen en kansen pakken bij het thema duurzaamheid? Hoe kunnen gemeenten die duurzaamheid nastreven partnerschappen aangaan met het sociaal werk? Hoe doe je dat samen met inwoners als onmisbare partners?
Deze vragen worden in het webinar “Sociaal werk versterkt duurzaamheid” beantwoord door wethouder Jacqueline van Dongen, Diverz bestuurder Yvonne Zuidgeest en energiecoach Ad van Wingeren. Zwijndrecht is koploper in deze transformatie. Elke organisatie voor sociaal werk kan als duurzaamheid versterken!

We zitten midden in de Duurzaamheidstransitie en wel in de fase van gedragsverandering. Dat betoogt professor Jan Rotmans in zijn boek “Omarm de chaos” dat alle leden van Verdiwel rond de feestdagen cadeau kregen. Een miljoen Nederlanders zet zich volgens Rotmans in voor energie coë¶peraties en andere initiatieven rond duurzaamheid en leefbaarheid. Huiseigenaren hebben er belang bij om hun huizen goed te isoleren en op die manier te besparen op de energierekening. Veel groter is de groep Nederlanders die in sociale huurwoningen woont. Daar is volgens de Zwijndrechtse wethouder Jacqueline van Dongen sprake van energie armoede en energiestress. Zij is ervan overtuigd dat het sociaal werk deze doelgroep mee kan krijgen in de energietransitie. Diverz bestuurder Yvonne Zuidgeest ziet dat de aanpak vanuit het sociaal werk aanslaat. Niet alleen opbouwwerkers en energiecoaches, maar in principe alle sociaal werkers kunnen met dit thema aan de slag. ‘Zij komen achter de voordeuren voor vraagstukken als armoede, opvoeding, eenzaamheid. Zij kunnen thema’s verbinden in de leefwereld van inwoners.’

‘Als energiecoach kan ik aansluiten bij wat Diverz al doet,’ zegt energiecoach Ad van Wingerden. ‘Zo kom ik makkelijk bij mensen binnen. Er zijn zoveel manieren om energie te besparen. Daar hoef je echt niet je hele huis voor te verbouwen.

Deelnemers:

  • Jacqueline van Dongen, wethouder gemeente Zwijndrecht voor onder meer Duurzaamheid en Milieu en Regionale Energietransitie Drechtsteden;
  • Yvonne Zuidgeest, directeur-bestuurder van Diverz in Zwijndrecht;
  • Ad van Wingerden, enthousiaste inwoner die zich wil inzetten voor de samenleving en die via Diverz een opleiding tot energiecoach volgt.
  • Kees Neefjes, beleidssecretaris Verdiwel, gespreksleider.

Hier kun je het webinar terugkijken.

De voordelen van Verdiwel

Waarom lid worden

  • Kennis
  • Ervaring
  • Intervisie
  • Expertise
  • Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk
Meer informatie